Keemiaolümpiaadi koolivooru tulemused

ainevõistlused

Reaalkoolis osales tänavu keemiaolümpiaadi koolivoorus 242 õpilast. Nendest 134 pääses edasi piirkonnavooru!

Esikolmiku kohad pälvisid:

  • 8. klass 1. koht Sofi Maria Tammiste, 2. koht Joosep Oliver Vinkel ning 3.-4. koht Miia Saar ja Alfred Aavik
  • 9. klass 1. koht Rasmus Kogerma, 2. koht Jasper Vähk ning 3.-5 koht Triinu Valdvee, Artur Rass ja Kaspar Teede
  • 10. klass 1. koht Polina Volodina, 2. koht Johanna Papp ja 3. koht Aaron Rändla
  • 11. klass 1.-2. koht Rain Alar Laurimaa ja Karlis Suvi ning 3. koht Grete Simona Otsa
  • 12. klass 1.-2. koht Liisa Pata ja Ulla Inger Veri ning 3. koht Lisette-Liis Loorits

8. klassi õpilased uurisid Korsikalt, Hispaaniast, Leedust ja Taanist pärit mineraalvete keemilist koostist, tuvastades nendes sisalduvaid ioone ja kirjeldades ioonide ehitust. Samuti lahendasid nad probleemülesandeid mõõtühikute teisendamisest ning lahuste koostisest ja omadustest, aidates algajatel röövlitel Villel ja Rullel heausklikke peibutada.
9. klassi õpilased lahendasid moolarvutusülesannet verivorstidest ja nendes sisalduvast hemoglobiinist ning süvenesid põhjalikumalt erinevate anorgaaniliste ainete keemilistesse omadustesse. Anorgaaniliste ainete lahustuvuse ülesannetest sai end proovile panna plii(II)jodiidi väljasadestamisega.
10. klassi õpilased uurisid maomahla koostist ning selle liigse happelisuse neutraliseerimist, keemiliste reaktsioonide soojusefektidesse süveneti süsinikuühendite oksüdeerumise rea põhjal. Lisaks õnnestus enda teadmisi ja õnne proovida aatomi ja aine ehituse bingos ning suures kaltsiumiühendite muundumiste skeemis.
11. ja 12. klassi õpilased otsisid väljapääsu kristallhüdraatide põgenemistoast. 11. klassi orgaanikaülesanded olid pühendatud jõululõhnadele ja seenteriigile; 12. klass tegi keemilise rännaku musta belladonna ja atropiini radadele. Muide, atropiini madala kontsentratsiooniga silmatilkasid kasutatakse lastel lühinägevuse edasiarenemise aeglustamiseks – 2023. aastal võttis selle esimesena Eestis kasutusele Ida-Tallinna Keskhaigla. Atropiini pupille laiendav toime on teada juba antiikajast.

Õnnitleme parimaid ja täname kõiki osalejaid! Soovime edu ja hoiame pöialt piirkonnavoorus! Täname ka keemiaõpetajaid.

Foto: Martin Saar