Reaalikad loodusteaduste olümpiaadi lõppvoorus

ainevõistlused

Eelmisel nädalavahetusel võistlesid väljapaistvad 7.–8. klassi noored loodusainete tundjad loodusteaduste olümpiaadi lõppvoorus. Võistluse teemaks oli sel korral piim. Kokku osales olümpiaadi eksperimentaalses voorus 52 õpilast, kellest lausa 14 olid Reaalikad.

Võistlejatel tuli teha kaks katset: esmalt määrata piimatoodete tihedus enda valmistatud areomeetriga ja seejärel tuvastada spektrofotomeetriga toodete valgusisaldus. Õpilased pidid mõõteseadmed ise kokku panema ja kalibreerima ning koostama kalibreerimisgraafikud, et määrata nende abil vajalikud parameetrid. Põnevust tekitas tiheduse määramise katsesse lisatud uudistoode Maias, mis oli valmistatud žüriiliikmete retsepti järgi kondenspiima baasil ja mida osalejad said pärast võistlust ka maitsta.

Tallinna Reaalkooli õpilastest saavutasid parimaid tulemusi:

  • Artur Pinding, üldarvestuses 6. koht
  • Hendrik Jaska, üldarvestuses 10. koht
  • Erik Vanasaun, üldarvestuses 15. koht

Olümpiaadi 15 edukamat osalejat said kutse augustis toimuvale rahvusvahelise loodusteaduste olümpiaadi IJSO 2024 valikvõistlusele detsembris Rumeenias Bukarestis.

Eriliselt tublid olid Reaalkooli seitsmendikud Mattias Ilp (7. klasside esikoht) ja Henri Mugur (7. klasside teine)!

Lisainfo Teaduskooli kodulehelt

Õnnitleme kõiki osalejaid ja 7.-8. klasside loodusainete õpetajaid/juhendajaid!

Fotod: Jaanus Uibo