Annika Õunapuu ja robootika

huvitegevus

136. lennu õpilane Annika Õunapuu on robootikaga tegelenud umbes kolm aastat. Olen käinud Eestit esindamas Mehhikos FIRST Global Challenge’l, mida loetakse robootika olümpiamängudeks, FIRST LEGO League (FLL) World Festival’l Detroidis ja nüüd juunis lisandus nimekirja FLL Open Lebanon võistlus, mis toimus 14.-16. juuni 2019.

FLL võistlustel hinnatakse kolme osa: robotimängu, projekti, põhiväärtuseid. Robotimängu (kus sinu ehitatud ja programmeeritud robot lahendab erinevaid missioone ja saab selle eest punkte) + roboti disaini (miks robot on nii ehitatud ja programmeeritud, milliseid lisamehhanisme kasutatakse ning kuidas ta väljakul tegutseb), meeskonnatööd + suhtlemist teiste võistkondadega + vabaajategevust (sest inimesel on oluline olla mitmekülgne). See kõik koondatakse põhiväärtuste alla. Selle hindamisel tuleb lahendada ka meeskonna koostööd ja suhtlemist illustreeriv ülesanne, mis saadakse teada kohapeal. Kolmandana hinnatakse projekti, mis on igal aastal erineva teemaga. Igal hooajal tuleb leida teemaga seonduv probleem ja anda sellele omapoolne lahendus. Liibanonis olime kõikides valdkondades ette valmistanud ingliskeelsed tutvustused ja oma boksis olime alati valmis vastama igasugustele küsimustele ja tutvustama oma projekti lahendust.

Selle hooaja teema oli INTO ORBIT. Meie projekti eesmärgiks oli lihtsustada kosmonautide treeninguid kosmoses ning selle jaoks uurisime, kuidas kosmoses olla on ning mida tuleb teha selleks, et vähendada luumassi kaotust ning hoida lihaseid tugevana. Konsulteerisime erinevate spetsialistidega ning jõudsime erinevate harjutusteni, mis on kõige efektiivsemad. Treeningvahenditeks valisime kumminöörid, sest need on tunduvalt kergemad, kui alternatiivsed treeningvahendid. Kumminöörid on vastupidavad ning odavad. Võistlustel tutvustasime oma ideid ka ühele kosmonaudile ja ta leidis, et meie lahendus sobiks nende treeningusse väga hästi.

Bybloses asuvasse Liibanoni Ameerika Ülikooli (Lebanese American University) oli kokku tulnud üle 60 tiimi 46 erinevast riigist. Ise suhtlesime rohkem Türgi, Liibanoni, Austria, Leedu ja Lõuna-Aafrika Vabariigi meeskondadega.

Minu järgmine eesmärk on oktoobris oma tiimiga minna Eestit esindama Dubaisse FIRST Global Challenge võistlusele.

Annika Õunapuu (136. lend)