Ülevaade Indoneesiast rakendusfüüsika olümpiaadilt

ainevõistlused

Mai lõpus toimus Indoneesias Bandungi linnas rahvusvaheline rakendusfüüsika olümpiaad, kus osalesid ka Reaalkooli 140. lennu õpilased Saskia Põldmaa ja Mihkel Rannut.

Võistlus koosnes kahest voorust: kognitiivsest testist ja esitlusest. Kui kognitiivses testis tuli lahendada tüüpilisi olümpiaadiülesandeid, siis esitlus oli juba omapärasem. Loosi alusel jaotati välja 3 teemat: Maa magnetväli, taastuvenergia ja tulerõngas, mille kohta tuli tutvustada nii nende füüsikalist tausta, rakendusi tööstuses kui ka uusimaid meetodeid teadustööks.

Kuigi esitlus – eriti just võõrkeeles – oli paljude osalejate jaoks uuenduslik formaat, milleks ei olnud osatud valmistuda, siis Eesti tiim kohandus sellega hästi ning kohtunike tagasiside järgi hinnates sai just see võistlusvoor Eesti tiimi trumbiks.

Ka tiimi kõrgete lootuste valguses suutsid tulemused hästi üllatada: Violeta Jürgens (Hugo Treffneri Gümnaasium) ning Mattias Jõgi (Hugo Treffneri Gümnaasium) pälvisid hõbemedali, August Jakobson (Nõo Reaalgümnaasium), Saskia Põldmaa, Mihkel Rannut ja Ralf Robert Paabo (Hugo Treffneri Gümnaasium) aga kuldmedali. Eesti tiim kogus seega välja jaotatud kümnest kuldmedalist kokku neli. Lisaks auhinnati igas teemas parima ettekande teinud õpilast Grand Award’iga. Tulerõnga-teemalise Grand Award’i võitis Mihkel Rannut ning taastuvenergias August Jakobson. Kolmas Grand Award läks Bangladeshi õpilasele.

Kohaneda tuli aga mitte ainult olümpiaadi stiiliga vaid ka Indoneesia eksootiliste eluoludega. Õpilastel oli õnneks piisavalt aega avastamaks Jaava saart sh Yogyakarta templite ja randade kui ka Jakarta slummide ja ärikvartalitega.

Võistkonna osalemist olümpiaadil toetas Reaalkooli Hoolekande Selts, Graanul Invest, Éolane, Hanza Mechanics, CAFA Tech, Fontes, Energex, Riho Taba, Margus Linnamäe ning Tartu linn.

Tekst ja foto: Saskia Põldmaa. Fotol vasakult: August Jakobson, Saskia Põldmaa, Violeta Jürgens, Mihkel Rannut, Ralf Robert Paabo, Mattias Jõgi, Eero Uustalu