KüberPuuring 2020 lõppvõistlus

konkursid

Teisipäeval, 8. detsembril toimus KüberPuuring 2020 online lõppvõistlus. Eelvooru tulemuste põhjal osales võistlusel 62 kooli 144 võistkonda. Sel aastal olid eraldi võistlemas nais- ja meeskonnad.

Tallinna Reaalkoolist osales kaks võistkonda:

  • 10.-12. klasside noormeeste arvestuses saavutas 2. koha (üldarvestuses 4. koht) võistkond, kuhu kuulusid Sander Simson, Albert Loog, Joosep Lainvoo;
  • 10.-12. klasside neidude arvestuses saavutas 2. koha võistkond, kuhu kuulusid Mona Michal, Triin Kaur, Anett Allam. 

Palju õnne!

KüberPuuring on KüberPähkli uuringust välja kasvanud küberkaitsevõistlus, kus saavad osaleda 7.-12. klasside ja kutsekoolide õpilased üle Eesti. Ülesanded võistlusel nõudsid head internetist otsimise oskust, üldist nutikust märgata ja lahendada probleeme, loogikat kui ka algtasemel krüpteerimistaiplikkust. Näiteks lihtsamate küsimuste hulgas oli vaja selgitada õiget käitumist situatsioonis, kus kasutaja märkab aeglaseks muutunud arvutis dokumentide kaustas avanevaid tabeleid, kust otsitakse andmeid. Raskemad ülesanded nõudsid pildi alusel asukoha tuvastamist. TalTechi küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskuse teaduri Birgy Lorenzi meelest annavad mõlemat sorti küsimused vajalikke teadmisi internetis ja tehnikaga toimetamisel, sest internetis liigub ringi enam viiruseid ja kurivara kui inimesi. “Tõe tuvastamiseks tuleb olla oskuslik detektiiv, et saada teada – kus juhtus, mis juhtus, kellega juhtus ja miks juhtus,” ütles Lorenz.

Kailit Taliaru (Tallinna Reaalkooli informaatikaõpetaja)

Foto: TalTech