Tallinna Reaalkool avas uudse inseneerialabori

koolielu

Kolmapäeval, 29. jaanuaril avas Tallinna Reaalkool moodsa inseneerialabori, kus õpilased saavad praktiliste tööde kaudu katsetada inseneeriavaldkonna innovaatilisi õppevahendeid ja -meetodeid.

Inseneerialabori üheks väljundiks on täiendada gümnaasiumitaseme programmeerimiskursuse õppevõimalusi ja pakkuda programmeerimisele arvutiprogrammide loomisele lisaks ka teisi väljundeid. Labor aitab õpilastes arendada tänasel tööturul väga olulist meeskonnatöö oskust ja seal saab läbi viia suuremahulisi õppeprojekte, kus kogu meeskond tegutseb ühise eesmärgi nimel. Labori seadmed aitavad luua diferentseeritud, erinevatele tasemetele vastavaid ja väljakutseid esitavaid ülesandeid.

Sobivad tingimused on laboris mehhatroonika, programmeerimise ja inseneeria valdkonna kombineeritud praktikumide sooritamiseks. Labori vahendid võimaldavad õppida programmeerimist, 3D modelleerimist ja 3D printimist, õpilased saavad kasutada erinevaid robootikaplatvorme (Lego Mindstorm, mikroarvuti Micro:bit komplektid) elektroonika praktiliste tööde läbiviimiseks. Laboris saab katsetada ka multifunksionaalseid robotkäsi (Dobot). Dobot robotkäe ja selle erinevate lisaseadmete abil võib 3D printida, lasergraveerida, kirjutada ja joonistada. Robotkäele käsklusi anda on võimalik enam kui 20 programmeerimiskeeles. Lintkonveieri ja erinevate sensorite abil saab sellega modelleerida ka tööstuslike tootmisliine.

Inseneerialaboriga loob kool tingimused uudseteks lähenemisteks õppetöös, mis toetavad õpilaste loovust, ettevõtlikkust, digipädevuste arendamist ning individuaalset ja sotsiaalset arengut. Labori tegevused panustavad moodsa õpikäsituse eesmärkidesse: õppijakesksus (õpilased sooritavad praktilised tööd ise); lõiming; probleemilahendamise oskus (tööd on uurimusliku iseloomuga); meeskonnatöö (kogu rühm tegutseb ühise eesmärgi nimel, igaühel on oma roll ja ülesanne). Laboris kasutatavad õpimudelid ja metoodikad on köitvad, aitavad lõimida teooriat praktikaga, õpetada analüüsioskust ja seadmete kasutamist.

Inseneerialabori rajamist alustas Tallinna Reaalkool 2019. septembris. Labor on üks seitsmest Tallinna koolide innovatsiooniprojekti #EduInnoLab 2.0 laborist. Tallinna Haridusameti algatatud projekt #EduInnoLab 2.0 on jätkuprojekt eelnevale #EduInnoLab projektile, mille käigus loodi innovatsioonilaborid kaheksasse haridusasutusse.

Allikas: Tallinna Reaalkool

Meediakaja:

– Reaalkoolis on nüüd ülikaasaegsed võimalused inseneeriaga tegelemiseks (video)
Tallinna Televisioon 29.01.2020

– Reaalkooli IT juht: robootika murrab sisse igasse valdkonda, labor koolis on möödapääsmatu (loe siit)
Pealinn 29.01.2020