Kuldmedalid Põhja- ja Baltimaade füüsikaolümpiaadil

ainevõistlused

26.–28. aprillil toimunud olümpiaadil panid üheteistkümnest riigist pärit 104 gümnasisti proovile oma füüsikaalased teadmised XXII Põhja- ja Baltimaade füüsikaolümpiaadil. Kolm kõige säravamat medalit võitsid Eesti noored.

Tallinna Reaalkooli õpilastest said kuldmedalid Mihkel Rannut (ühtlasi üldvõitja) ja Saskia Põldmaa. Diplomi pälvis Toom Allikmäe.

Olümpiaadi žürii esimehe ja TalTechi professori Jaan Kalda sõnul olid tänavused võistlusülesanded läbi aegade ühed raskemad. Muuhulgas tuli võistlejatel arvutada, kuidas toimis 1.8 miljardit aastat tagasi Oklo looduslik tuumajaam, kui tihti võib keskmiselt ühes maakera punktis näha täielikku päikesevarjutust ning teha elektromagentismi katseid köögikapist leitud vahenditega.

Võistluse tulemuste põhjal komplekteeritakse riiklikud meeskonnad suurtele rahvusvahelistele olümpiaadidele, nagu Euroopa füüsikaolümpiaad (EuPhO) ja rahvusvaheline füüsikaolümpiaad (IPhO). Esmakordselt saavad olümpiaadi parimad ka stipendiumi, kui asuvad õppima TalTechi.

Täpsemaid tulemusi näed siit.

Palju õnne!