Reaali Poisi 3D kujutis

õpilastegevus

Täna, 13. novembril on Reaali Poisi sünnipäev. Sellel monumendil on oluline tähtsus Eesti rahva vabadusvõitluse loos ja eriline koht kõigi Reaalkooli õpilaste ja vilistlaste elus ja mälestustes.

Tänasest on võimalik kooli kodulehel leida Reaali Poisi 3D kujutis, mille tegi oma põhikooli loovtööks 8. klassi õpilane Sarah Maria Kaare. Teda juhendasid Lenart Kivistik ja Tanel Jairus Tallinna Tehnikaülikoolist, Reaalkooli poolt oli abiks töö teostamisel õpetaja Erik Mäe. Sarah soovis loovtööks teha midagi, millel on praktiline väärtus koolile ja samas soovis õppida uusi ja innovaatilisi tehnoloogilisi lahendusi. Ideed toetas ja aitas formuleerida eelmisel aastal õpetaja Marge Kanne.

Reaali Poisi 3D kujutist näed siit.

Ülesmõõtmised tehti 2023. a oktoobrikuus. Esimesel planeeritud tööpäeval takistas lumesadu töö ülesmõõtmisi. Aga juba järgmisel päeval õnnestus kuju digitaliseerida. Pärast ülesmõõtmisi toimus punktipilvede puhastamine ja kujule aluse lisamine. Praegune skaneering on tehtud 2 mm täpsusega, edaspidi on võimalik teha kujust veel täpsema resolutsiooniga digitaalne kujutis.

Reaali Poisi monumendi digitaliseerimine tehti Creaform Academia 50 käsiskänneriga. See on optiline seade, mis võimaldab luua füüsilisest objektist digitaalse kolmemõõtmelise kujutise. Seadme tööpõhimõte seisneb kahe kaameraga projitseeritud mustri salvestamises ja videogramm-meetria meetodil saadud kahemõõtmeliste piltide analüüsimisel. Alalüüsimisel leitakse objektil paiknevate mõõtepunktide positsioon kolmemõõtmelises ruumis. Kasutatud seade teostab sekundis 550 000 mõõtmist ja salvestab sobivad mõõtepunktid 2 mm sammuga. Samm ehk punktide vaheline kaugus on skanneri võrgu tiheduse parameeter ja väljendab saadud kujutise detailsust. Mõõtepunktide mõõtemääramatus tuleneb seadme täpsusest, Academia 50 skanneri täpsus on vahemikus 0.1 kuni 0.3 mm. Skanneri kolmas kaamera salvestab värviinfot, mis hiljem kuvatakse digitaalses mudelis punktide vahele loodud kolmnurksetele tasapindadele. Reaali Poisi mudel koosneb ligikaudu ühest miljonist punktist, mille polügoniseerimisel saadakse ligikaudu kaks miljonit kolmnurka. Kolmnurkadest moodustatud objekti nimetatakse võrguks. Võrk salvestatakse tüüpiliselt STL (inglise keeles: Standard Tessellation Language) või OBJ (inglise keeles: Wavefront) formaadis. STL formaat on kompaktsem, kuid ei salvesta värviinfot. OBJ salvestatakse nii geomeetria kui värviinfo. Reaali Poisi puhul on STL formaadis faili suurus 115 MB ja OBJ formaadis 320 MB.

Sarah Maria Kaare 143.b