Tallinna Reaalkooli ja Tallinna Keskraamatukogu lõiminguprojekt suunas pilgu ukraina lastele

koolielu

Tallinna Reaalkoolis nagu paljudes teisteski Eesti koolides õpib Ukrainast tulnud sõjapõgenikke. Jaanuaris sai alguse Tallinna Reaalkooli ja Tallinna Keskraamatukogu koostööprojekt. Kogu programm on eesti keeles.

Reaalkoolis õppivad ukraina lapsed käivad Tallinna keskraamatukogu eestikeelse kirjanduse osakonna laste- ja noorteteeninduses koos kolmapäeviti ja reedeti. Üheskoos meisterdatakse legodest põnevaid installatsioone, iga kord erineval teemal. Tööd tehakse kas üksi või paaris ning pärast tuleb oma tööd kaaslastele ja raamatukoguhoidjale esitleda. Kui raamatukoguhoidjal satub samal ajal mõni lugeja olema, kellega tegeleda tuleb, õpivad lapsed kõrvalt sedagi, kuidas see raamatukogutöö päriselt käib.

Lisaks legodele mängitakse ka lauamänge ja jutustatakse lugusid jututäringute abil. Kui keegi jõuab oma töö varem valmis, saab ta raamatuid sirvida. Iga tunni lõpus loeb raamatukoguhoidja lastele mõnest raamatust ette. Tallinna Keskraamatukogu lastetöö peaspetsialisti Merle Tanilsoo sõnul on lapsed toredad ja lausa imeline on see, kuidas nad juba eesti keeles kõneleda püüavad. Üks laps oskab teistest mõnevõrra paremini eesti keelt ning tuleb ette, et samal ajal kui raamatukoguhoidja raamatut ette loeb, tõlgib see laps vaikselt teistele.

Projekt arvestab muu hulgas ka rohelise pealinna kontseptsiooniga: tegevuste käigus ei teki prügi.

Foto: Kaie Matt