Alustasime liikumisaastat juba detsembris

koolielu

Kuigi 2023. aasta on nimetatud liikumisaastaks, on Tallinna Reaalkoolis iga aasta liikumisaasta. 12. detsembril kogunesid 7.-12. klassid Kalevi spordihalli, kus võis näha väga sisukaid liikumiskavasid, mille autorid ja esitajad olid õpilased ise. Kõik kavad olid omanäolised ja meeleolukad, asjatundlik žürii valis parimatest parimad. Hommik algas ühise võimlemisega Märt Agu juhendamisel.

Säärase ettevõtmise ajalugu ulatub 2005. aastasse, kui põhikooli neiud tegid omaloomingulisi liikumiskavasid kooli võimlemisõhtute jaoks. Toona tegid neid kavasid vaid tüdrukud ja mitte kogu klass. Kaheksa aastat hiljem kaasati ka algklassid, neile mõtlesid kavad välja õpetajad. Kooli võimlemisõhtutel oli eesmärk, et kõigil 1.-4. klassi õpilastel on võimalus esineda ja 5.-12. klassini on koostatud kavad vastavalt teemale. Rühmade suurused olid erinevad, aga oli arvestatud sellega, et igas vanuses õpilased saaksid esineda. Kokkuvõttes sai alati ligi 400 last lavale liikuma. Kooli võimlemisõhtud liikusid ka kooliseinte vahelt välja: 2015., 2016. ja 2018. a toimus Tallinna Vene Teatris ühtekokku neli suurt võimlemisõhtut, mida vedasid Thea Turulinn ja toonane reaalkooli huvijuht Liisi Tegelmann. Muusikaõpetaja Heli Roosi eestvedamisel läks ka nii, et laval olid lisaks võimlejatele lauljad, kelle laulu saatel võimlejad oma kavu esitasid.

Nüüd juba kümmekond aastat on aga liikumiskavasid teinud kogu klass, mitte üksnes tüdrukud. Reaalkooli kehalise kasvatuse õpetaja Thea Turulinna sõnul tuli mõte kaasata liikumiskavadesse ka poisid, et kogu klass õpiks tegema koostööd. Koreograafia, riietus, muusika jm valitakse ühiselt. Kuna 2013. a üleriigilise võimlemispeo tarbeks oli loodud eraldi poiste kava, mille autor oli Turulinn ise, siis oli poistel ka eraldi väljund, nii et peale tüdrukute rühmade on ka Tallinna Reaalkooli poisid esinenud Tallinna võimlemispidudel, Eesti Koolispordi Liidu võimlemisfestivalil ja meeste turnipidudel. Eelkõige on nimetatud liikumiskavadest võitnud aga klassikollektiivid, kes kogu novembri ühise eesmärgi nimel on tegutsenud. 5.-6. klasside liikumiskavad tulevad esitusele aprillikuus.

Tekst ja foto: Reet Varik, Tallinna Reaalkool

Meediakaja:

  • Tallinna Reaalkool alustas liikumisaastat juba detsembris. Loe siit
    Õpetajate leht, 10.01.2023
  • Tallinna Reaalkool alustas liikumisaastat juba detsembris. Loe siit.
    Tallinn, 05.01.2023