Vanemad õpilased õpetavad oma nooremaid koolikaaslasi

koolielu

On selge, et koolis ei õpita ainult matemaatikat või eesti keelt, eeskätt kasvatatakse koolis inimest. Koostöine õppimine ja heade suhete loomine on koolielu lahutamatu osa.

Tallinna Reaalkooli põhikooli huvijuht Silvia Purje sõnul on koostöö algklasside ning 5.-9. klasside vahel väga oluline. “Juhindun suuresti sellest, et põhikooli klassid suhtleksid oma algklassi klassijuhataja uue klassiga,” sõnab Purje.

Nii on sündinud kaks järgmist traditsiooni: kooli sünnipäeval septembris, kui kõikidel klassidel on tund vilistlasega, 1. klassi lastel on lisaks veel tund väikese maja (s.o algklasside maja) vilistlastega ehk siis viiendikega. See tähendab seda, et viis-kuus 5. klassi õpilast tuleb oma vana õpetaja klassi ning nad räägivad 1. klassi õpilastele, mida nemad algklassides tegid, meenutavad toredamaid sündmusi ning annavad väikestele vihjeid, mida oma õpetajaga koos nemadki kindlasti teha võiksid.

Nüüd juba teist aastat on viiendikud teinud oma eelmise õpetaja uuele klassile jõulude paiku ka ühe toreda klassiürituse. 2021. aastal oli selleks päkapikupidu, tänavu on õpilased lahendanud asja nii, et nad korraldavad erinevaid õppemänge ja -tegevusi. Advendiaja alguses toimunud üritusel meisterdati, kaunistati piparkooke, tantsiti ja trallitati. Traditsioon jätkub vanemates klassides, kus siis vastavalt 6. klassi õpilased korraldavad midagi 2. klassi lastele ja nii kuni gümnaasiumini välja. 9. klass võtab oma kunagise õpetaja järgmise klassi ehk siis 5. klassi vastu ka suurde majja, korraldades peo “Tere, suur maja!”. Säärane idee oli õhus juba mitu aastat, aga kuna koroona-aastad panid mõtte pausile, sai seda päriselt korraldada sel aastal esimest korda. 14. oktoobril toimunud peol tutvustasid põhikooli lõpuklassi õpilased viiendikele suure maja kombeid ja õpilasi, koos mängiti, küpsetati, tantsiti ning õpiti üksteist tundma.

Reet Varik
Foto: Arabella Roost