Reaali noored robootikavõistlusel Genfis

konkursid

Kolm Tallinna Reaalkooli noort võtsid osa ülemaailmsest robootikaprogrammist FIRST Global Challenge (lüh FGC). FGC ei ole ainult roboti ehitamine, vaid robot on vahend, läbi mille õpitakse kommunikatsiooni, koostööd, probleemide lahendamist ja arendatakse juhtimisoskusi koos tehniliste, äriliste ja strateegiliste oskustega. Selle hooaja FGC võistlus toimus 13.-16. oktoobril Genfis. Eesti meeskond, mis koosnes kolmest Reaakooli õpilasest: Katariina Kukk, Pärtel Kukk, Jasper Tammes, Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilasest, Tallinna Prantsuse Lütseumi õpilasest, Kiili Gümnaasiumi õpilasest ja Kood Jõhvi tehnilisest mentorist, saavutas võistlustel 162 riigi hulgas 19. koha ning meeskondlikus arvestuses 7. koha. Meeskonda juhendasid Velle Taraste Tammsalu Gümnaasiumist ja Liia Tammes Robokaru Robootikakoolist.

FGC programmi teeb huvitavaks, et sinna saab minna igast maailma riigist ainult üks võistkond (5 õpilast ja 2 juhendajat) sõltumata riigi suurusest ja rahvaarvust. Võistluse eesmärgiks on noortes huvi tekitamine programmeerimise ja robootika vastu ning riikidevahelise koostöö edendamine.

Käesoleva hooaja teemaks on Carbon Capture ehk kuidas süsiniku jalajälge vähendada. Ühe suure ja mahuka osana pidid meeskonnad ehitama ja programmeerima roboti, mis suudab lahendada robotimängus erinevaid ülesandeid. Roboti ehitamiseks said meeskonnad peale registreerumist FIRSTi koostööpartnerilt REV Robotics komplekti, kus oli kontroller, erinevad mootorid ja rattad ning palju detaile.

Korraga võistlesid kuue riigi meeskonnad, kellest omakorda moodustusid kolmeliikmelised meeskonnad (sinised ja punased). Igas voorus sattusid kokku erinevate riikide meeskonnad. Seetõttu tuli eelnevalt kordineerida riikide robotite tugevused ning arvestada nõrkustega ja mõelda välja strateegia ja taktika, kuidas palle korjata. Võistlemiseks oli aega kaks ja pool minutit. Robot pidi 2 minuti jooksul 6×7 m võistlusväljakult võimalikult palju musti palle (süsinikku) kokku korjama ja neid siis väljaku nurka suunama või väljaku keskel olevasse 2,5 m kõrgusesse lehtrisse viskama. Igas väljaku nurgas oli meeskonna liige, kes palle robotitega võidu lehtrisse loopis. Viimase 30 sekundi jooksul pidi robot oma meeskonna liikmelt kaasa võtma sinise või punase palli ja koos sellega end tõstma rippuma lehtri küljes olevale talale, mis olid 50 cm, 1 m või 1,5 m kõrgusel. Kogu roboti liikumist juhiti kahe puldi abil, mille pidid noored ise programmeerima. Erinevatel kõrgustel olevad talad andsid erinevad kordajad, mis meeskonna peale kokku liideti. Üks kõige kõrgem tala kuue meeskonna peale tekitas lisapingeid ja tegi võistluse eriti põnevaks, sest see andis kõige suurema kordaja. Lisaks võisid sinised ja punased meeskonnad koos töötada selle nimel, et teenida koostöö eest lisaks 100 punkti, kui lehtri all olevasse torusse jõudis üle 109 palli. Seeläbi õppisid noored, et lisaks meeskonnakaaslastele on kasulik ka vastastega koostööd teha ja oma edu üldarvestuses suurendada. Nii võis ka vahel kaotusest tekkida võimalus liikuda edetabelis ülespoole.

Ühe olulise momendina peab välja tooma selle, et FGC Eesti robot, mis pandi 18. juulil Eesti poole teele, ei jõudnudki enne Genfi lendamist meeskonnani ja noored olid sunnitud kasutama eelmise aasta komplekti. Seetõttu oli meie robot veidi vanema kontrolleri tarkvaraga, kui teiste riikide oma.

Liia Tammes, Robokaru Robootikakool

Foto: Liia Tammes