10. klasside Veskimetsa õppepäev

koolielu

Arvestuste nädala eelviimase päeva veetsid 10. klassi õpilased Tallinna loomaaias. Põhjalikult võeti ette Veskimetsa õpperada ning tutvuti ohustatud liikidega.

Veskimetsa vääriselupaigas kuulati linnulaulu (ja tuvastati peaesinejaid) ning määrati sealses salumetsas kasvavaid taimi – tuttava(ma)ks said näiteks kevadine seahernes, mets-tähthein, saluhein ja longus helmikas, koldnõges, imekannike, püsik-seljarohi ning karulauk. Nauditi ka maikellukese lõhna, kusjuures lähemalt analüüsiti seda põhjustavate orgaaniliste ainete molekulide ehitust. Erinevate ülesannete abil uuriti ka kivi- ning seeneriiki. Veskimetsa kivikülvi veerel õpiti eristama meie rändrahnude materjali: rabakivi (kui graniidi erimit), gneissi, graniiti, migmatiiti ja pegmatiiti. Selgemaks sai rabakivis leiduvate mineraalide keemiline koostis. Seentest oli tarvis tuvastada must pässik, tammekakk, läikvaabik, kännupess ning kasekäsnak.

Õppepäeva teises pooles uuriti ohustatud liike ning tuvastati neid ohustavaid tegureid. Erilist rõõmu pakkus jääkaru, kes kord ujus, siis jälle pikutas. Amuuri leopard seevastu eelistas aktiivsema tutvuse sobitamisest sel korral loobuda.

Õpilasi juhendasid õp Anna Katt, Martin Saar, Tiina Talvi ja Kersti Veskimets.
Aitäh Tallinna loomaaiale ja eriti Uve Ramstile!