Medalid rahvusvaheliselt maateaduste olümpiaadilt

ainevõistlused

Koreas, Daegu linnas, 26. augustis – 03. septembrini toimunud rahvusvaheline maateaduste olümpiaad (IESO) lõppes Eestile ja Tallinna Reaalkoolile väga edukalt.

Eestit esindasid Tallinna Reaalkoolist olümpiaadil Krete Roopõld, Lee Ann Madissoon ja Markus Vaher. Eesti esindusmeeskond pandi kokku selle aasta märtsi lõpus TalTechi geoloogia instituudi eestvedamisel toimunud üleriikliku maateaduste olümpiaadi tulemustel põhjal.

Eesti meeskonnale oli olümpiaad edukas, kõik osavõtjad tulid tagasi medaliga. Krete Roopõld ja Markus Vaher said hõbemedali ning Lee Ann Madissoon pronksmedali. Markus Vaher sai grupitöös kuldmedali. Palju õnne!

Osalejad lahendasid kahe päeva jooksul nii teoreetilisi kui praktilisi ülesandeid geoloogiast, maavaradest, struktuurigeoloogiast, keskkonnateadustest, geofüüsikast, astronoomiast, hüdroloogiast ning nendega seotud Maa süsteemide valdkondadest. Lisaettevõtmisteks olid rahvusvaheliste meeskondadena praktiliste väliülesannete lahendamine ja kriitiliste keskkonnamuutuste valdkonna posteri ettevalmistus ja esitlus.

Olümpiaadi praktiliste osade üldvõitja oli õpilane USA-st ja teoreetilises osas Lõuna-Korea esindaja. Võistlusel osales 43 meeskonda 181 õpilasega.

Õpilaste ettevalmistust olümpiaadiks aitasid läbi viia õppejõud Taltechist ja Tartu ülikoolist.  Eesti koolinoorte meeskonna ettevalmistust osavõtuks rahvusvahelisest maateaduste olümpiaadist kureerib Eesti Geoloogiateenistus.

Olümpiaadil osalemist toetasid Eesti Geoloogiateenistus, Tartu Ülikooli geoloogiaosakond, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Linnavalitsus, Tallinna Reaalkooli Hoolekande Selts ja mitmed maateaduste valdkonna spetsialistid.