Margareth Olde ja male

huvitegevus

Seda, millal 135. lennu õpilane Margareth malekäigud selgeks õppis, ta täpselt isegi ei mäleta, kuid esimestele võistlustele viis ema ta 6-aastasena. Sellest ajast alates on ta medaleid võitnud nii Eesti kui rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt.

Peamiselt toimuvad malevõistlused kolme eri liigina – tavamale, kiirmale ja välkmale. Ehkki peamised reeglid on kõigis samad, seisneb erinevus mängude pikkuses. Välkmale partiid kestavad keskmiselt alla 10 minuti ning seejuures on oluline reageerida ja õigeid otsuseid vastu võtta võimalikult kiiresti. Tavamale partiid võivad seevastu võistlustel kesta üle viie tunni ning sellisel juhul on kaks nädalat kestvatel turniiridel lisaks malelistele oskustele väga olulisel kohal ka füüsiline vastupidavus. Harjumus mitu tundi järjest mõttetööd teha ja keskenduda on Margarethile kindlasti suureks abiks olnud ka Reaalkoolis õppimisel.

Heaks plussiks peab Margareth seda, et terve tema perekond on malega seotud. Kui ema oli see, kes talle esimesed käigud selgeks õpetas, siis isa on siiani üks tema treeneritest. Lisaks mängivad malet ka tema õde Grete (136. lend) ja vend Karl Erik (139. lend), mis tekitab alati lihtsa võimaluse harjutada ning hea konkurentsitunde.

Parimad tulemused:

  • osalemine Eesti naiskonna koosseisus viimasel kahel Maleolümpial 2016. ja 2018. aastal;
  • 2018 Euroopa U18 neidude kiirmale meistrivõistlustel 1. koht ja välkmale meistrivõistlustel 1. koht
  • Eesti noorte meistrivõistlustelt kokku 45 medalit (27 kulda, 17 hõbedat, 1 pronks)
  • Eesti täiskasvanute meistrivõistlustelt kokku 17 medalit (9 kulda, 6 hõbedat, 2 pronksi).

Oma üheks kõige meeldejäävamaks kogemuseks peab Margareth 2016. aastal Eesti naiskonnaga Maleolümpial osalemist ning 142 riigi hulgas selle sajandi parima, 26. koha saavutamist.

Margareth Olde (135. lend)