Vaba loomingu kursus Tallinna Reaalkoolis

koolielu

Vaba loomingu kursus on Tallinna Reaalkoolis populaarne gümnaasiumi valikaine, mille kohad täituvad paari minutiga. Kursuse eesmärk on võimaldada kunstihuvilistel tutvuda erinevate tehnikatega ja arendada väljendusoskust omaloomingu kaudu. Valikaine vältel saab luua mitmeid erisuguseid töid ja lõpetuseks ka kogu rühmaga lõpunäitust Kullo Lastegaleriis üles panna ning saada kuraatori rolli kogemust.

Vaba loomingu kursusel sai tugevalt proovile panna oma loomingulisuse. Esimene töö, mille tegime, oli kõrrega tindi puhumine valgele paberile, saadud tulemusest mingisuguse kujundi või elundi leidmine ja selle edasi arendamine vilt- või värvipliiatsiga. See oli kursusesse sissejuhatav töö, mis aitas meil nii-öelda kätt lahti joonistada. Sellesama käe lahti joonistamise ideega harjutusi oli veel, näiteks automaatstart ja portreede visandamine minimaalse aja vältel. Automaatstart kujutas endast seda, et pidi ilma igasuguse planeerimiseta lihtsalt joonistama hakkama. Nendel joonistustel ei olnud midagi reaalset, vaid ainult erinevad abstraktsed kujundid ja jooned. Portreede visandamisel sai proovida just inimese emotsiooni edastamist, mis minule eriti meeldis. Sellised harjutused on head, sest nii saab pingevabalt ära harjuda kunsti loomisega, ilma et oleks kohustust luua midagi veatut.

Sürrealistlik maal, graafikakursus Kumus, installatsioonid koolimajas ja tänavakunstniku von Bombi õpituba – need on tööd, mis olid kõige ajamahukamad, aga samas ka eriti huvitavad. Maalides saime isikliku kogemuse kaudu veel rohkem aru, et selle taga on suur ja pikk protsess. Kuivnõelatehnikas oli võimalus luua midagi sellist, mida niisama ei saaks kodus teha. Installatsioonid koolimajas olid tehtud volditud paberist ja rõõmustasid kaasõpilasi vahetundide ajal ning von Bomb õpetas meile, kuidas tegelikult stencil-kunsti tehakse. Kursus lõppes eriti vägevalt, sest saime ise kogemuse, kuidas töid kokku sobitada ja seintele paigutada, samuti oli tore näha teiste inimeste reaktsioone ja vastata nende küsimustele.

Vaba loomingu kursus õpetas mõtestatud kunsti looma, avardas silmaringi ja samas süvendas soovi ka iseseisvalt rohkem kunstiga tegeleda ning eksperimenteerida erinevate tehnikatega.

Luisa Greta Vilo, 12.b klass