Õpilaste teadustööde riikliku konkursi tulemused

ainevõistlused

17. aprillil kuulutasid Haridus- ja Teadusministeerium ning Eesti Teadusagentuur välja 2019. aasta õpilaste teadustööde riikliku konkursi võitjad. Tallinna Reaalkooli õpilane Laima Šusta pälvis gümnaasiumiastme teise preemia, mitmeid Reaalkooli õpilaste töid tunnustati eriauhindadega.

Riikliku konkursi II preemia pälvis Laima Šusta tööga „Erineva α-aminorühma konfiguratsiooniga lüsiini sisaldavate inhibiitorite süntees ja nende toime uurimine proteiinkinaasile A“. Andreas Must esindab Eestit rahvusvahelisel Hiina noorte teaduse, tehnoloogia ja innovatsiooni konkursil tööga „Üldfosfori ja nitraatlämmastiku sisalduse spektrofotomeetriline määramine Tallinna lahe rannikuvees“.

Eripreemiad pälvisid:

  • Sotsiaalministeeriumi eriauhind: Elisabeth Margarethe Kikase töö „Magneesiumi funktsionaalne tähtsus inimorganismile ja selle tarbimine Tallinna Reaalkooli õpilaste näitel“.
  • Tartu Ülikooli eriauhind: Kaarel Paali töö „29er purjeka meeskonna ideaalse massi hindamine“ ja Laima Šusta töö „Erineva α-aminorühma konfiguratsiooniga lüsiini sisaldavate inhibiitorite süntees ja nende toime uurimine proteiinkinaasile A“.
  • Ajakirja Horisont eriauhind ning ühtlasi TÜ Tartu observatooriumi eriauhind: Anett Sandbergi töö „Kuu vaatlemine ja pildistamine läbi teleskoobi MEADE LXD75 suvisest kuuvarjutusest talviseni“.
  • Argo kirjastuse eriauhind: Kristjan Tomsoni töö „Diklofenaki, sulfametoksasooli ja levofloksatsiini mõju keskkonnale ning nende absorbeerimine aktiivsöe ja silikageeliga“.

Õpilaste teadustööde riiklikule konkursile laekus kokku 180 tööd, millest lõppvooru valiti 100 tööd. Nende hulgas olid 14 Reaalkooli noore teadushuvilise uurimused: Andreas Must, Andreas Simson, Anett Sandberg, Annemari Riisimäe, Elisabeth Margarethe Kikas, Kaarel Paal, Kadri Muuga, Karl-Ingmar Adamson, Katri Liis Kaasik, Kristjan Tomson, Kristofer Mäeots, Laima Šusta, Märten Mikk, Paul Mark Tammiste. Õpilaste uurimistöid juhendasid: Alex Sirp, Ene Saar, Erki Enkvist, Erki Lember, Kaido Viht, Kersti Veskimets, Lilian Ruben, Madis Somelar, Mart Kuurme, Martin Saar, Piret Karu, Risto Tanner, Toomas Reimann, Viia Lepane, Ülo Kaasik.

Õnnitleme õpilasi ja täname nende juhendajaid!
Teadustööde kogumik on leitav siit.