GLOBE uurimistööde konkurss ja õppe-ekspeditsioon

ainevõistlused

13.-16. augustil toimus Pärnumaal Jõulumäe Tervisespordikeskuses 21. GLOBE õppe-ekspeditsioon ja keskkonnaalaste uurimistööde konverents.

Haridus- ja Teadusministeerium ning GLOBE programm Eestis on alates 1999.-st aastast korraldanud üleriigilisi õpilaste uurimistööde konkursse. GLOBE programmi keskkonnaalaste uurimistööde saatis oma uurimistöö 16 õpilast 10 koolist. Neid juhendas kokku 20 erinevat õpetajat/juhendajat. Uurimistööde konkursi paremus selgitati välja tööde retsenseerimise ja esinemise tulemuspunktide koondina. Tallinna Reaalkoolist oli esitatud 4 õpilase tööd, mida hinnati järgnevalt:

  • I-II koht gümnaasiumi arvestuses: Andreas Must 11. klass, “Üldfosfori ja nitraatlämmastiku sisalduse spektrofotomeetriline määramine Tallinna lahe rannikuvees”, juhendajad keemiaõpetaja Andres Kangro ja PhD Viia Lepane (TTÜ);
  • III koht gümnaasiumi arvestuses: Sander Roosalu 11. klass, Tallinna Reaalkool “Harjumaa õpperajad ja nende sobivus Tallinna koolide õuesõppe toetamiseks”, juhendaja geograafiaõpetaja Piret Karu.

Õppe-ekspedistiooniks jaotati õpilased rühmadesse. Esimesel päeval omandati erinevates õppesessioonides uurimisvõtted ja –metoodika, teisel päeval toimusid teadlaste juhendamisel andmete kogumised looduses, andmete analüüs ja ettekannete vormistamine. Õppe-ekspedistsioon lõpes väikese konverentsiga, kus kõik rühmad tutvustasid oma uurimistulemusi.

Õppe-ekspedistsioonil osalesid Tallinna Reaalkoolist Adele Must, Mihkel Jakobson, Heleen-Rahel Ojasalu, Aurora Mikk, Mattias Ilp ja geograafiaõpetaja Piret Karu.