Eesti õpilased rahvusvahelisel maateaduste olümpiaadil!

ainevõistlused

Eesti õpilased osalesid esmakordselt rahvusvahelisel maateaduste olümpiaadil ja võitsid neli medalit!

Taimaal, Kanchanaburis, 08.–17. augustini toimunud rahvusvaheline maateaduste olümpiaad (IESO) lõppes Eestile väga edukalt: õpilased said kolm pronks- ja ühe hõbemedali, lisaks saadi diplomeid rühmatöödes.

Tulemus oli seda tähelepanuväärsem, et Eesti võistkond osales sel aastal juba kaheteistkümnendat korda toimuval olümpiaadil esmakordselt. Meeskond oli komplekteeritud Tallinna Reaalkooli 10ndate ja 11ndate klasside õpilaste baasil. Andres Sakk, Willem Klaassen ning Andreas Must pälvisid pronksmedalid ja Robin Haljak tõi koju hõbemedali.

Olümpiaadi üldvõitja oli õpilane Lõuna-Koreast, teise positsiooni saavutas õpilane Ameerika Ühendriikidest ja kolmanda Jaapani õpilane. Võistlusel osales ligi 150 koolinoort 39 riigist. Euroopasse toodi vaid üks kuldmedal.

Osalejad lahendasid nii teoreetilisi kui praktilisi ülesandeid geoloogiast, maavaradest, struktuurigeoloogiast, keskkonnateadustest, geofüüsikast, astronoomiast, hüdroloogiast ning nendega seotud Maa süsteemide valdkondadest. Väliülesandeid lahendati Mahidoli Ülikooli linnaku geopargis ja lähikonnas. Lisaettevõtmisteks olid rahvusvaheliste meeskondadena praktiliste väliülesannete lahendamine ja kriitiliste keskkonnamuutuste valdkonna posteri ettevalmistus ja esitlus.

Olümpiaadi töögraafik oli väga tihe, aga üksikutel vabadel momentidel külastati kohalikke ajaloolisi ja kultuurilisi vaatamisväärsusi, karbonaatsete kivimite karjääri, koopaid ja hüdroelektrijaama.

Eesti võistlejate juhendajateks olid professor Alvar Soesoo ja peaspetsialist Sigrid Hade Eesti Geoloogiateenistusest. Õpilaste ettevalmistust aitasid lisaks läbi viia professor Kalle Kirsimäe ja vanemteadur Argo Jõeleht Tartu Ülikooli geoloogiaosakonnast ning professor Siim Veski Tallinna Tehnikaülikooli geoloogiainstituudist. Eesti koolinoorte meeskonna ettevalmistust osavõtuks rahvusvahelisest maateaduste olümpiaadist kureerib Eesti Geoloogiateenistus ja koolis geograafiaõpetaja Piret Karu.

Eesti õpilasi saatsid võistkonna juhendajatena Tallinna Reaalkoolist koolijuht Ene Saar ja füüsikaõpetaja Toomas Reimann, Eesti Geoloogiateenistusest professor Alvar Soesoo peaspetsialist Sigrid Hade.

Olümpiaadil osalemist toetasid Eesti Geoloogiateenistus, Tallinna Haridusamet, Tallinna Reaalkool, Tallinna Reaalkooli Hoolekande Selts, Tartu Ülikooli geoloogiaosakond ja mitmed maateaduste valdkonna spetsialistid.

Rahvusvahelise maateaduste olümpiaadi info on nähtaval veebilehel https://ieso2018.posn.or.th/