Osalemine teadusfoorumil Singapuris

koolielu

Tallinna Reaalkooli delegatsioon osales 21.01. – 25.01.2018.a kuuendat korda Singapuris toimuval rahvusvahelisel Noorte Teadusfoorumil (ISYF 2018). Sellel aastal oli üritus eriti pidulik, kuna tähistati ISYF kümnendat aastapäeva. Teadusfoorumil osales 15 riiki ja 21 Singapuri kooli. Meie delegatsiooni koosseisu kuulusid neid juhendav matemaatika õpetaja Marge Kanne ning kaks 11. klassi õpilast Andreas Must ja Carmen Sandra Kuusk.

Teadusfoorumi eesmärgiks on tuua kokku teadushuvilised õpilased maailma parimatest koolidest, inspireerida neid jätkama teaduse valdkonnas, luua uusi kontakte ja tutvustada Singapuri kui tunnustatud haridus- ja teaduskeskust.
Selleaastase ISYFi teemaks oli Transcending Frontiers. Foorumil toimunud üritused võis jagada kolmeks: teaduslikud, kultuurilised ja Singapuri ning tema võimalusi tutvustavad üritused.

Esmalt väike ülevaade sündmustest, mida võiks liigitada teaduslike alla. Toimusid tunnustatud teadlaste meistriklassid. Enne meistriklassi toimumist olid delegaadid jaotatud kümnesse rühma (igas rühmas 12-13 delegaati) ja viidud kurssi antud teadlase uurimisvaldkonnaga. Meie rühmale, mis oli biokeemia rühm, käis rääkimas professor Lim Xin Hong, kes tegeleb igapäevaselt tüvirakkude uurimisega.

Foorumi tähtsündmuseks oli Nobeli foorum teemal “Is science under attack?”. Samuti toimus dialoogsessioon Nobeli preemia võitjatega, kus osalejatel oli võimalus esitada nobelistidele küsimusi nende elutöö, teadusuuringute ja ka näiteks lapsepõlve kohta. Sessiooni teemaks oli “After the prize”. Meie grupil oli võimalus kohtuda Nobeli preemia võitja professor Tim Huntiga, kes rääkis noortele nii oma lapsepõlvest kui ka enda avastustest rakubioloogia valdkonnas, GMO-dest ja kloonimisest ning ka sellest, mida ta Nobeli preemia rahalise auhinnaga tegi. Üheks oluliseks eesmärgiks miks Nobeli preemia laureaate kutsutakse noortega kohtuma, on näidata, et ka nemad olid noortena samasugused nagu ISYF-i delegaadid. See on suurepärane võimalus tõsta noorte eneseusku ja anda lootust, et ka nemad võivad tulevikus jõuda suurte avastusteni.

Reaalkooli õpilastel oli võimalus esineda teaduspostrite konkursil, kus Andreas Must tutvutas oma uurimustööd teemal “Üldfosfori ja nitraadilämmastiku sisalduse spektrofotomeetriline määramine Tallinna lahe rannikuvees”. Tagasiside uurimistööle oli positiivne ja mitmed kuulajad märkisid, et tegemist on tegelikult väga huvitava küsimusega. Peale konkurssi toimus postrite näitus, kus kõigil huvilistel oli võimalik tutvuda teiste riikide delegaatide töödega.

Teadusfoorumil on oluline mitte ainult kontaktide loomine, vaid ka oma maa ja selle kultuuri tutvustamine. Kultuurilisi üritusi oli kaks: cultural hour ja cultural exhibition. Cultural hour oli igapäevane üritus, kus riikide delegatsioonidel oli võimalus tutvustada oma maad ja kultuuri. Erinevad delegatsioonid kasutasid selleks erinevaid võimalusi: esitlusi, mänge, tantse, laule, jne. Meie riiki tutvustas Carmen Sandra Kuusk. Ta tegi suurepärase esitluse teemal “Mis teeb Eesti imeliseks”. Esitlus võeti väga soojalt vastu.

Cultural Exhibitionil oli igal riigil võimalus ennast veel kord tutvustada, kandes oma riigi rahvariideid, pakkudes erinevaid snäkke ja jagades suveniire.

Ka delegatsioonide juhendajad pidid esinema ettekannetega. Marge Kanne ettekande teemaks oli “Kuidas toetab Tallinna Reaalkool matemaatika õpinguid läbi erinevate tegevuste”.

Meeldejääv oli tutvumine Singapuri vaatamsiväärtustega. Esimesel päeval toimus amazing race, mille jooksul tutvusime Singapuri vaatamisväärsustega, nagu näiteks Art Science Museum, Gardens by the Bay jne. Lisaks vaatamisväärsustele käisime kohalikes söögikohtades ja poodides.

Ekskursioonid tööstustesse viisid õpilased firma 3M Singapuri showroomi, kus tutvustati firmat ja selle tooteid. Tuli välja, et on ilmselt vähe asju, mida 3M ei toodaks. Külastus ülikooli viis meid Nanyangi Tehnikaülikooli, mis kuulub maailma parimate hulka. Tutvusime nii optilise klaasfiibri katselaboriga kui ka Singapuri enda kosmoseprogrammiga.

Rahvusvaheline Noorte Teadusfoorum Singapuris osalemist toetas Tallinna Haridusamet.

Marge Kanne, matemaatikaõpetaja