8.b ja 8.c klass käisid õppekäigul Tartus

õpilastegevus

Reedel, 6. aprillil käisime 8.b ja 8.c klassiga Tartus. Oodates pikisilmi eesseisvat bussisõitu, tundusid hommikused koolitunnid pikad. Reis Tartusse möödus nii nagu meil ikka – kiirelt ning lõbusalt.

Esimese peatuse tegime väga omapärase arhitektuuriga katkenud teed meenutava ERMi hoone juures. Muuseumis ootas meid ees sõbralik giid, kes tutvustas meile ERMi hoonet ning tegi meile ka pooleteisetunnise ekskursiooni. Alustuseks suundusime suurele rahvarõivanäitusele, kus saime näha Eesti suurimat rahvarõivakollektsiooni, milles on esindatud pea kõikide Eesti kihelkondade rahvarõivad. Saime teada, et vallalised naised käisid paljapäi või pärjaga, kuid abielunaised kandsid näiteks linikut või tanu ning lesed kandsid tumedaid riideid.

Jõudes soome-ugri rahvakultuuri väljapanekuni, saime näha erinevaid täissuuruses soome-ugri hõimude hooneid, nende hulgas olid näiteks komid ning Läänemere- ja Volga-äärsed rahvad.

Peale lühikest ERMi külastust anti meile kõvasti üle tunni aega, et käia linna peal söömas ning kell 19.00 algas Sadamateatris etendus „Kalevipoeg“. Lavastus oli tavapärasest erinev selle poolest, et seal oli kasutatud regivärssi, mida varasemalt pole „Kalevipoja“ etendustes tehtud.

Pikk päev seljataga, olid osad meist juba bussis väsinud. Kooli juurde jõudsime umbes südaöösel, paljusid meist ootasid seal juba ees vanemad.

Lennukaaslaste arvamusi “Kalevipoja” etendusest pani kokku õpetaja Tiia Niggulis.

Etendus oli huvitavam kui raamat ja oli väga sarnane eeposega. Kostüümid ja lavakujundus olid lahedad. Väga head näitlejad, eriti jutustaja Anu Lamp ja Kalevipoja kehastaja ning lavastaja Karl Laumets. Head heli- ja valgusefektid.
Etendus oli liiga pikk ning lõpuks oli huvi kadunud. Regivärsilisest tekstist ei saanud kohati aru ning mõni stseen jäi tänu sellele arusaamatuks.
Lõppkokkuvõttes oli päris huvitav ja mõneti ka humoorikas etendus.